Print

1 Skabb

11

SAMMENDRAG SKABB – Sarcoptes scabiei

SMITTEMÅTE

Overføres ved intim kroppskontakt.

SYMPTOMER

Hudkløe mellom fingre og i underlivet

DIAGNOSTIKK

Typiske symptomer, og funn av graveganger, skabbmidd og papler i hud

BEHANDLING

Nix krem (reseptfritt): to påføringer med en ukes mellomrom
Like viktig er sanering av tøy og omgivelser

KONTROLL

Ikke nødvendig

HVEM BEHANDLES?

Alle som diagnostiseres med skabb, seksualpartnere og øvrige personer i husstanden.

SMITTEVERNLOVEN

Er ikke definert som en allmennfarlig smittsom sykdom. Undersøkelse og behandling bekostes av pasienten. MSIS-melding: Nei

Skabb er ganske hyppig i Norge. Sykdommen gir intens kløe, vanligst mellom fingrene, og er verst om natten. Hele husstanden må behandles og saneringstiltak er like viktig som grundig påsmøring av krem. Diagnosen kan i blant være vanskelig å stille.

SYKDOMMEN

Skabb er en infestasjon med skabbmidden Sarcoptes scabiei. Midden er under 0,5 mm lang. Den lever og legger egg i ganger som den graver ut i hudens øverste lag. Skabb opptrer typisk på hender, mellom fingrene, på undersiden av håndledd, på genitalia, på brystvorter og rundt livet. Kløen er en allergisk reaksjon som kommer først en måneds tid etter smitte.

Skabbmidden smitter ved direkte hudkontakt eller indirekte fra tekstiler. Tett kroppskontakt, varighet og varme øker risikoen for smitte. Skabb kan smitte ved seksuell kontakt, men det å dele seng, eller ligge tett sammen under samme dyne eller pledd ser ut til å medføre den største risikoen for smitte. Ofte har hele familier eller studentkollektivet skabb samtidig. Overføring via håndklær, sengetøy og klær er også mulig.

Høye temperaturer som vasking eller tørketromling på over 60 grader dreper skabben. Utenfor kroppen kan skabbmidden overleve i opp til 6 døgn. Det ser ut til at den dør raskere i varmt og tørt miljø (innendørs i romtemperatur) enn i kaldt og fuktig miljø (utendørs).

Historisk sett har skabb vært assosiert med fattigdom og dårlig hygiene, men vi ser ingen slik sammenheng i Norge i dag. Selv om det ikke er noen sammenheng med skabb og urenslighet er det fortsatt en sykdom som det knyttet mye skam og tabu til. Skabb blir dessuten i mange kilder feilaktig kategorisert som en hovedsakelig seksuelt overførbar infeksjon, selv om det ofte er hele familier og studentkollektiver som smittes samtidig.

Det føres ingen statistikk over sykdommen, men ut fra en sterk oppgang i salget av skabbmidler og større bruk av midd-diagnoser i allmennpraksis, ser det ut til at skabb øker betydelig. Det at skabben trives i kulda ser også ut til å stemme med antall skabbdiagnoser, som øker både i vinterhalvåret og jo lengre nord i landet folk bor.

SYMPTOMER OG TEGN

Skabb gir en intens kløe, særlig i sengevarme og ved svetting. Det typiske er kløe nattestid. I tillegg til kløe er det vanlig med utslett, nupper og blemmer i hudens bøyeledd, typisk mellom fingre, på volarsiden av håndledd, i albuer, i armhulene, rundt brystvortene, i navle, på kjønnsorganer og i analområdet.

Utslett og kløe kommer av en hypersensitivitetsreaksjon på midd, middens avføring og egg. Ved førstegangs utbrudd tar det 3-6 uker før det oppstår kløe og hudreaksjon. Hos personer som har hatt skabb tidligere kan syptomene opptre etter 1-3 dager.

DIAGNOSTIKK

Diagnosen stilles ved typisk sykehistorie og funn av graveganger, verifisert diagnose ved mikroskopisk påvisning av midd.

Ofte sees kloremerker og papler i huden der pasienten har klødd. For å stille diagnosen bør pasienten ha kløe og hudutslett på minst to av predileksjonsstedene. Utbredelsen er ofte symmetrisk. Genitalt sees ofte opphøyde, centimeterstore papler. Genitale noduli hos menn er patognomonisk for tilstanden.

Det er en stor fordel å undersøke huden under lupe og godt lys, eller med dermatoskop. Gravegangene er synlige som 2-15 mm lange, gråaktig til rødbrune og slyngete striper med små blærer. Skabbmidden sitter i enden av disse gangene og kan skrapes av huden med skalpell eller pirkes ut med en sprøytespiss, og vil kunne anes som et lite grått støvkorn. Ikke pirk så dypt at det blør. Legg den på et objektglass for og tilsett olje eller en dråpe saltvann og mikroskoper deretter.

Henvis til hudlege om du er i tvil om diagnosen.

BEHANDLING

Like viktig som medikamentell behandling er sanering av pasientens tekstiler og omgivelser. På grunn av tilfeller med behandlingssvikt har det vært spekulert i om skabbmidden har utviklet resistens. Ved laboratorietesting ser det derimot ut til at dette ikke er tilfelle, men at det er behov for lengre virketid enn tidligere for at permetrinkrem skal ha effekt.

Farmakologisk behandling

Permetrin krem (Nix) er anbefalte førstevalg som behandling. Kremen er reseptfri og koster cirka 300 kroner for en tube som inneholder 30 gram. Til barn er det som oftest behov for halvannen tube, mens voksne vil ha behov for to-tre tuber, avhengig av pasientens vekt og høyde. Siden hele husstanden skal behandles i to runder, vil behandlingen av en stor familie koste flere tusen kroner.

Pasienten skal smøre inn hele kroppen, inkludert ansikt og hodebunn, og vaske av etter minst 12 timer. Derfor er det lurt å starte ettermiddag/kveld. Alle medlemmer av husstanden bør behandles samtidig. Det er lurt å ha en ekstra kremtube tilgjengelig slik at hendene kan smøres på nytt ved håndvask etter toalettbesøk. Påsmøring av krem gjentas etter sju dager.

Gi pasienten følgende råd om smøring:

  • Klipp og rens negler.
  • Dusj og tørk deg. Vent deretter i 15 minutter til huden har fått normal temperatur før du smører deg inn.
  • Hele kroppen skal smøres inn: hodebunn, ansikt, mellom fingre og tær, under fotsåler, under negler, i navle og grundig i analområdet.
  • Ved toalettbesøk og håndvask, før det har gått 12 timer, må du smøre deg på nytt.

Permetrin er lite toksisk og kan brukes av gravide, ammende og barn ned til 2 måneder.

Kløen og eksem kan fortsette i flere uker etter avsluttet behandling og kan behandles med gruppe 4-sterioder, antihistaminer eller i vanskelige tilfeller med prednisolontabletter.

Ikke-farmakologisk behandling

Skabbmidd kan overleve i, og resmitte fra, omgivelsene. Dette gjelder for klær, kosedyr, pledd, dyner og puter. Det er derfor viktig at tøy og tekstiler vaskes på 60 grader, tørketromles eller legges vekk i romtemperatur i sju dager (til pasienten har smurt på siste dose med krem). Likeledes må seng, madrass og sofaer som det ligges på saneres. Det er funnet levende skabb på mobildeksler hos skabbpasienter, så dekselet må også av i behandlingsperioden.

Gi pasienten følgende råd:

  • Vask alt av klær, håndklær, sengetøy, kosedyr, pledd, dyner og puter du har vært i kontakt med den siste uken på 60 grader. Tøy som ikke tåler vask på 60 grader legges vekk i sju dager (til du har smurt deg med andre dose med krem).
  • Ta mobildekselet av mobilen og legg det bort i sju dager.
  • Sko som har vært i bruk den siste uken settes bort i sju dager. Husk at dette også gjelder for arbeidstøy og -sko.
  • Støvsug seng og madrass som et minimum. Snu overmadrass. Sengen kan dekkes med plast (for eksempel dekkeplast til maling som fås kjøpt i byggvarebutikk) eller den kan stå ubrukt i sju dager.
  • Sofa som noen har ligget på skal støvsuges grundig. Den kan dekkes med plast eller stå ubrukt i sju dager.
  • Bytt sengetøy før første påsmøring, og bytt deretter igjen neste dag.

Residiv eller manglende effekt

Ved residiv eller manglende effekt kan det gjøres et nytt forsøk med permetrin krem. Gi pasienten nøye instrukser om å påføre krem på hele kroppen, minimum 12 timers virketid og å være nøye med å unngå resmitte fra tøy og omgivelser.

Benzylbenzoat liniment eller ivermectin tabletter er gode alternativer til permetrin, men begge selges i Norge på registreringsfritak, og er dermed svært dyre alternativ da det ikke er noen prisregulering på preparater på godkjenningsfritak.

Pasienter som bor nærme svenskegrensen kan informeres om at liniment med benzylbenzoat får kjøpt rimelig og reseptfritt på apotek i Sverige, under salgsnavnet Tenutex. Det er lov å innføre Tenutex til eget bruk ved grensepassering inn til Norge, men forbudt å bestille i post fra utlandet.

Påføring av benzylbenzoat liniment på hele kroppen gjøres tre ganger med 5 minutter mellom hver påføring, og bør virke i 24 timer. Behandlingen gjentas etter sju dager.

SMITTEVERN

Diagnostisering og behandling av skabb er viktig for bekjempelse av sykdommen. Smittebærerne bør behandles før de rekker å smitte videre.

Hvem undersøkes?

Klinisk indikasjon
Alle med symptomer og tegn på skabb. Seksualpartner og andre medlemmer av husstanden behandles uten undersøkelse.

Smitteoppsporing

Nei, men behandling av seksualpartner og medlemmer av husstanden.

Smittevernveiledning

Det regnes som trygt å dra på jobb, skole og i barnehage dagen etter den første påføringen med krem.

Pasienten skal ikke ha samleie før behandlingen er fullført med den siste av de to påsmøringene.

Melding

Er ikke definert som en allmennfarlig smittsom sykdom.

Undersøkelse og behandling må kostes av pasienten selv.

MSIS-melding: Nei.